Під стічними водами, стічною рідиною раз'умеются:
побутові або фекально-господарські стічні води, забруднені переважно фізіологія, покидьками, води, умивальників, лазень, пралень лікарень, кухонь і т. д .;
виробничі стічні води, забруднені продуктами виробництва,
атмосферні або дощові води.
Выбрать качественный Набор инсталляция и унитаз вы можете на сайте нашего магазина.
Основними забруднювачами фекально-господарських стічних вод є органічні речовини (білки, вуглеводи, жири і т. І бактерії). Що стосується забруднювачів виробничих стічних вод, то вони різноманітні за своїм характером і природою, різноманітні і види виробництв.
Особливу небезпеку для здоров'я людини представляють бактеріальні та органічні забруднення. Останні під впливом повітря, тепла і вологи при посередництві мікроорганізмів можуть розкладатися, забруднюючи продуктами розпаду грунт, воду і повітря. Процеси розкладання відбуваються як при відсутності повітря - гниття (при посередництві аеробних бактерій), так і в присутності повітря - окислення при аеробних бактеріях.
Гниття супроводжується виділенням смердючих газів - сірководню, аміаку та ін. В результаті розпаду органічних речовин отримуючи мінеральні продукти - вуглекислота, аміак, сірководень, метан та ін., Тобто проходить мінералізація органічних речовин. Надалі відбувається інший біохімічний процес - нітрифікація, при якому ці продукти розпаду органічних речовин перетворюються в більш складні з'єднання: азот амонійних солей окислюється в азотісто- і азотнокислі солі.
Крім того при наявності безазотистих органічних сполук (цукор, крохмаль, клітковина) відбувається денітрифікація - мікробіальних процес, якому нітрити та нітрати руйнуються:
пов'язаний в них кисень звільняється і вдруге йде на окислення органічних речовин.
Санітарні прилади, приймачі.
До них відносяться клозети, пісуари, трапи, раковини, мийки, умивальники, ванни і біде. Всі приймачі забезпечені міцними ґратами. Отвори решіток - 6 мм, а загальна площа їх не більше площі поперечного перерізу труби, краще> 1/2 цієї площі. Санітарні прилади виготовляють з матеріалу, що не вбирає і не пропускає нечистот і не змінюється в і д хімічного впливу стічної рідини.
1. Унітази, клозети.
Кожен клозет складається з чаші з сидінням, промивного пристосування (бачка або спеціального крана) і змивний труби, що з'єднує останнім з чашею. Тип ватерклозетной чаші забезпечує повне видалення з неї за одну промивку знаходяться в ній нечистот. Клозетно чаші виготовляються фаянсові та штейнгутовие. Чавунні клозетно чаші всередині неемальовані не слід допускати через негігієнічно.
2. Пісуари.
Це - прилади, що служать виключно для прийому сечі. Вони бувають фаянсові, чавунні емальовані і керамікових (плиткові). Пісуари можна розділити на одиночні і групові. Поодинокі бувають плоскі і кутові, а за формою чаші - кошелем або з носиком. Не слід вживати фаянсових пісуарів з піддонами і чавунних емальованих, т. К. Вони дуже негігієнічні. У туалетах загального користування найчастіше влаштовують лоткові пісуари з статевих неглазурованих керамікових плиток.
Цементні шви між плитками, як піддаються впливу сечі, д. Б. мінімальні (ширина> 1-2 мм). Стінки пісуара на висоту 1,5-1,8 м облицьовують плитками. Лоток шириною 0,30 м і глибиною <0,05 м повинен мати ухил до трапу <0,01. Для місць загального користування великим поширенням починають користуватися фаянсові пісуари. У туалетах загального користування допускається постановка і одиночних пісуарів. Група з 6 фаянсових пісуарів, змонтована з одним загальним сифоном, дана на фіг. 8.
Під Піссуарние чашами необхідно влаштовувати невеликий лоток з трапом для зручності обмивання стін і підлоги. Піссуарние чаші встановлюють на висоті 0,65 м від підлоги до борту чаші, а в школах, дитсадках і т. П. Трохи нижче в залежності від віку дітей.
3. Трапи
Трапи, службовці для стоку рідини з підлоги приміщення в каналізаційну трубу, встановлюються в туалетах, ваннах, лазнях, пралень, гаражах, мокрих цехах промислових підприємств і т. Д. Трапи представляють собою чавунний емальований сифон, забезпечений знімною гратами (квадратної або круглої). На рис. показаний квадратний трап з випуском 50 мм.
Трапи виготовляють таких розмірів: з випуском 100 мм - 154 X 226 мм зверху, висотою 292 мм і з випуском 50 мм (косим і горизонтальним) - 150 х 150 мм зверху, висотою 292 і 291 мм. Підлога у приміщеннях, де встановлюються трапи, повинен мати ухил 0,005-0,01 у напрямку до них. Для промивки статі повинен бути поставлені окремі водопровідні крани.
4. Раковини та мийки.
Раковини виготовляють керамікових, фаянсові, порцелянові, чавунні емальовані і мідні луджені. У емальовані раковини - напівкруглі (прямі і кутові), прямокутні та квадратні. Раковини встановлюють на висоті 0,8 м від підлоги до борту. Водорозбірні крани (звичайно діаметром 13 мм) встановлюють над раковиною на 0,3 м від її борту до осі крана.
5. Умивальники
Нормальні умивальники мають розміри <685 X 485 мм. Кожен умивальник повинен мати випуск і перелив, що попереджає переповнення чаші. Групові умивальники слід встановлювати на відстані 1,4 м між осями і на 0,7 м від кута кімнати до осі крана. Висота умивальників від підлоги приймається - 0,8 до верхньої кромки умивальника. в дитячих яслах - 0,4, в детсадах- 0,6 і в школах в молодших класах - 0,7 м.
6. Ванни
Ванни не повинні мати внутрішніх гострих кутів і д. Б. виготовлені з матеріалів, що допускають легку обмивку і не всмоктують в себе воду. Найбільш доцільними за матеріалами є емальовані, фаянсові та кам'яні плиткові ванни.
Кожна стаціонарна ванна д. Б. забезпечена випуском <38 мм і переливом <25 мм
Випуск і перелив повинні мати ґрати. Перелив д. Б. доступний для прочищення. Вище переливу ванна повинна мати ємність <75 л.
7. Біде
Біде, яке приєднується до каналізації, показано на рис .. Вона виконана з фаянсу і забезпечується гарячою і холодною водою. Борт біде обігрівається теплою водою.
8. Жироуловители.
У всіх громадських будівлях, спускають зі стічними водами значна кількість жирових речовин (громадські їдальні, ресторани, фабрики-кухні і т. П.), Д. Б. встановлені жироуловлювачі. Жири та сало, осідаючи на стінках каналізаційних труб, звужують поперечний переріз їх, викликаючи засмічення Жироуловители д. Б. герметично закритими. Їх встановлюють або для окремих приладів, спускають жирові стоки, або для групи таких приладів. Іноді жироуловлювачі виносять за межі будівлі. Спуск в жироуловитель фекальних вод, а також вод, що не несуть жирів, не допускається. Загальні жироуловлювачі повинні мати ємність <50 л і розраховуватися не більше, ніж на двогодинний максимальний спуск рідини.
Випускний отвір не повинно затоплюватись рідиною.
9. Бензіноуловітелі
Бензіноуловітелі (бензино-отделители). У виробничих цехах і гаражах стічні води можуть містити бензин, бензол, газолін та т. П. Ці горючі речовини, потрапляючи в каналізаційну мережу, можуть викликати вибухи, що супроводжуються великими руйнуваннями. Для запобігання цьому служать так звані бензіноуловітелі різних конструкцій. Найбільш раціональним з них є бензіноуловітель типу «Солюс».
10. Гідравлічні затвори
Гідравлічні затвори (сифони). Кожен санітарний прилад (або в деяких випадках група їх) повинен бути відділений від каналізаційної мережі гідравлічному затвором, влаштованим в ньому самому або розташованим безпосередньо під приладом. Пристрій сифона має забезпечувати стійкість гідравлічного затвора, не допускати можливості проникнення в приміщення каналізаційних газів і не затримувати опадів при спуску рідини.
До кожного санітарних приладів повинен бути підведена вода в кількості, що забезпечує постійне відновлення гідравлічного затвора. Можливість прочистки гідравлічного затвора повинна бути забезпечена через прочистние отвори, що закриваються металевими пробками на різьбі діаметром <19 мм. Діаметр сифона повинна бути таким же, як і діаметр відвідної труби, але 38 мм. Сифони може бути чавунні (емальовані всередині) або ж мідні нікельовані. Застосування сифонів з листового заліза або кустарного виробу не допускається. Глибина гідравлічного затвора повинна бути у ватерклозетів <50 мм, а у інших приймачів <100 мм. Сифони в залежності від напрямку відвідного кінця бувають прямими, косими і горизонтальними.